Melyek A Bambusz Fizikai Jellemzői?

Melyek A Bambusz Fizikai JellemzőiA magas mechanikai tulajdonságokkal rendelkező bambuszrostok tartós alternatívát jelenthetnek a szintetikus szálakkal szemben szálerősítésű polimer kompozitokban történő felhasználásra. A tanulmány kezdeti célja az Indonéziából származó bambusz petung néven ismert dendrocalamus asper mechanikus otthonainak függőségének áttekintése, a culm fizikai épületein, beleértve a culm átmérőjét, falvastagságát, magasságát, nedvességtartalmát, valamint az adott vastagságot. Kapcsolatok között mechanikai otthonok beleértve szakítószilárdság, káros modulus és modulus rugalmasság hajlító, valamint a stressz és a szürke tőkehal fizikai lakó-vagy kereskedelmi ingatlanok vizsgálták.

Az eredmények azt mutatják, hogy bizonyos vastagság közvetlenül összefügg a bambusz mindezen mechanikus lakó-vagy kereskedelmi tulajdonságaival, míg a nedvességtartalom csak a repedésmodulok értékéhez kapcsolódik. Bár a culm falvastagsági értéke az összes vizsgált mechanikai lakóingatlanhoz kapcsolódik, a culm mérete csak korrelált a repedés modulusával, valamint a hajlítás rugalmassági modulusával. A bambusz sokoldalú termék, amelyet mind papír, mind ágynemű készítésére használnak. Hasonlóképpen elég erős ahhoz, hogy felhőkarcolókon állványzatokhoz használják, és hosszú múltra tekint vissza a teherhordó szerkezeteknél. Továbbá, az anyag a kereslet, mint padlóburkolat és vonzó alkatrészek, mert a biofil stílus esztétika. A kutatók által feltárt aggodalom az, hogy a bambusz rendelkezik-e az alapvető mechanikai épületekkel, amelyeket szerkezeti szerkezeti anyagként kell használni. Mivel a növekvő népességnek extra lakhatásra van szüksége, a kormányok, a nem kormányzati szervezetek és az ipar fenntartható döntéseket keresnek a növekvő kereslet kielégítésére. A bambusz lehet választás. Jelenlegi építészeti felhasználása többnyire rövid élettartamú, olcsó keretekre vagy speciálisan tervezett csúcskategóriás épületekre korlátozódik. Annak érdekében, hogy a bambusznak elterjedt környezeti és társadalmi hatása legyen, el kell fogadni, mint kereskedelmi szempontból életképes építési terméket.

Mi Teszi Érdekessé A Bambuszt?

A bambusz megfelel a környezetbarát építőanyag számos kritériumának. Ez gyorsan beszerezhető és alacsony költségű, különösen azokon a területeken, a világ növekvő népesség. Helyi könnyű anyagként a bambusz használata csökkenti a betakarítás és a szállítás ökológiai árait. A bambusz szintén megköti a szenet, mind a táguláskor, mind a betakarítás után, így valószínűleg szén-negatív. A bambusz újranövekedési képessége messze meghaladja a fát. Az ültetést követő 3-5 éven belül összegyűjthető, szemben a fa számára szükséges évekkel. Az újratelepítés követelménye nélkül nő vissza, ami további ökológiai előnyöket kínál. Nagy származási hálózata szintén megvédi a szennyeződéseket a széteséstől, valamint a földcsuszamlásoktól. Mégis, természetesen, sem ez a kérdés, ha a mechanikai tulajdonságai bambusz nem tud megbirkózni a szerkezeti terhelés. Egyre több kutatás mutatja, hogy bizonyos bambusztípusok kiváló és megbízható mechanikai lakóingatlanokkal rendelkeznek, amelyek szilárdság-tömeg arányuk egyenértékű vagy jobb, mint az acél és a fa. Bizonyos bambuszfajták ugyanolyan nyomóerővel rendelkeznek, mint a beton.

Mi Teszi Érdekessé A BambusztA bambusz az egyik helyben elérhető természetes termék, amely az elmúlt években érdeklődést váltott ki a tartós bambuszrost fokozott kompozit anyagok új osztályozásának gyártása iránt. A bambusz a fejlődő országok többségében gyorsan növekvő, alacsony költségű, valamint megszerezhető természeti erőforrás, valamint kiváló anyagépületekkel rendelkezik. A gazdálkodás, valamint az ipari feldolgozás bambusz használ nagy lehetséges egy teljesen új generációs szerkezeti anyagok, amelyek által termelt telepítése teljesen természetes bambusz szálak egy anyag mátrix alkalmazások tervezése és építése. A bambusz különböző fajokból áll, és mindegyik bambusz típus különböző építészeti és mechanikai lakó-vagy kereskedelmi tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fák; a teak, a tölgy vagy a Balsa fák szintén nem rendelkeznek ugyanazokkal a lakóingatlanokkal. Ezenkívül egyetlen bambuszfajta rendkívül eltérő vizsgálati eredményeket tárhat fel az ellenőrzött bambuszoszlop életkorától és nedvességtartalmától, kezdetétől (talaj, magasság, éghajlat), valamint a törzs ellenőrzött részétől (a “fa”alja, közepe vagy teteje) függően.

Az információhiány másik fontos oka az a tény, hogy a bambuszrudak, mint építési termékek, még mindig meglehetősen ismeretlenek Európában vagy Észak-Amerikában (részben azért, mert a fő építési minőségű bambusz növekszik a trópusi nemzetekben). Ez csak az elmúlt 30-35 évben, hogy a mechanikus lakó-vagy kereskedelmi tulajdonságait bambusz ténylegesen orvosilag megvizsgálták. A szálerősítésű kompozit anyagok valóban sok kereskedelmi előrelépést tettek lehetővé. Jelenleg kompozitok fokozott Üvegszálak, valamint a szénszálak általánosan használt számos szerkezeti alkalmazások. Vannak azonban pénzügyi és környezeti kihívások. A szintetikus szálak nagy részét nehéz újrafelhasználni, valamint finomított kőolajból készült vegyi anyagokból készülnek. Sőt, gyártási kezeléseik energiaigényesek. Ezért a szintetikus szervetlen szálakon alapuló összetett termékek költségesek és ökológiailag nem megfelelőek. Egy vonzó alternatíva, hogy kihasználja a természetes szálak, szemben a mesterséges nem természetes szálak. A mesterséges szálakkal ellentétben az előnyök a bőség, a megújíthatóság, a biológiai lebonthatóság, valamint az alacsonyabb ár. A különböző természetes szálak között a bambusz fenntartható, mégis megfizethető alternatívának bizonyult.

Miért Fontosak A Mechanikai Tulajdonságok?

Miért Fontosak A Mechanikai TulajdonságokSok nemzetnek nincs tipikus építési szabályzata a bambuszra, ami megnehezíti azok számára, akik az anyagot az építőiparban kívánják felhasználni. Van egyfajta jogi bizonytalanság tekintetében a döntés bizonyos lakóingatlanok bambusz, mint a tűzállóság, állóképesség lakóingatlanok, szívósság, stb, ami azt jelenti, hogy van egy azonnali igény iránymutatások és kritériumok. Stamina lakóingatlanok bambusz már ellenőrizték az egyetemek a világ minden tájáról, és kínálnak fenomenális eredmények, amelyek sokszor sokkal jobb, mint a hagyományos szerkezet termékek. Az építési szabályzat kritériumainak azonban nagyobbnak kell lenniük, mint a szilárdsági jellemzők, különféle egyéb jellemzők, amelyeket figyelembe kell venni: tartósság; tűzbiztonság; környezeti hatás; felhasználói biztonság; teljesítményhatékonyság.

A tűzállóság és az ellenálló képesség olyan helyek, amelyek még további tanulmányozást igényelnek, mielőtt a bambuszra közös építési rendeletet lehet rendelni. Ennek ellenére létfontosságú fejlesztés történt a bambusz mechanikus lakóingatlanokra vonatkozó nemzetközi ISO 22157 szabvány bemutatásában. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO). A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, amelyet ISO-nak neveznek, 2004-ben elkészítette saját követelményét a bambusz mechanikai lakóingatlanainak azonosítására. Ez egy nagyon első és nagyon fontos lépés, hogy bambusz oszlopok elfogadott építőanyag egész. Az ISO 22157 szabvány pontosan leírja, hogyan kell kiszámítani a hajlítószilárdságot, a tömörítést, a feszültséget, a nyírást és a hosszú élettartamot. Az érdeklődők számára az irányelvek az alábbiakban találhatók. Ebben a bejegyzésben számos vizsgálati eredményt adunk különböző forrásokból, valamint különböző bambusztípusokról. Fontos megjegyezni, hogy nem minden tesztet hajtottak végre az ISO 22157 követelmény szerint, mégis alapvető javaslatot ad a bambusz mechanikus lakó-vagy kereskedelmi tulajdonságaira.

Nyomószilárdság

NyomószilárdságKétféle nyomószilárdságot kell értékelni az ISO 22157 szabvány szerint a szemcsével párhuzamos hagyományos nyomószilárdság, valamint a szemcsére merőleges nyomószilárdság. Szokatlanul elegendő, az ISO 22157 irányelvek csak leírják a vizsgálati módszer a szemcse melletti nyomószilárdságra, de ne adjon megközelítést a szemcsére merőleges nyomószilárdságra. Ezért csak az előzőt fogjuk megvizsgálni. A bambusz “fa” természetes formája miatt a törzs 3 különböző összetevőjét ellenőrizni kell: az alsó, a középső és a felső komponenst. Erre azért van szükség, mert a bambusz törzsnek nincs folyamatos keresztmetszete, valamint az építészeti funkciókban különbségek vannak a nagyobb méretű redukált alkatrész, valamint a kisebb méretű átmérőjű felső alkatrész között. A vizsgálati példák nem állhatnak csomópontból, mert ezeknek a mintáknak az eredményei nem adnának pontos eredményeket, tekintettel arra, hogy a csomópontok a bambusz törzs legkeményebb helyei. Ezért példákat veszünk a két csomópont (internodes) közötti szakaszból, mivel ez a bambuszoszlop leggyengébb része. Szerkezeti célokra csak a csökkentett, középső és felső részek használhatók oszlopként vagy gerendaként. A bambusz culm ‘ólom ‘ és’ bot ‘ része kis átmérőjük miatt kizárt, hogy hasznos legyen az építőiparban.

Szólj hozzá!